Duurzaam wonen

"Geld besparen

is altijd leuk"

Ze betalen minder energiekosten én zijn goed bezig voor het milieu. Robin Muntenaar en zijn gezin uit Mijdrecht vinden het een sport om hun huis energiezuinig en duurzaam te maken.

“Geloof het of niet, maar wij hebben thuis nooit de verwarming aan”, zegt Robin Muntenaar. “Ons huis is toch altijd behaaglijk en zo besparen we flink op de energierekening.” Het begon met een nieuwe hr-ketel die GroenWest jaren geleden plaatste bij het gezin Muntenaar, dat woont in een Mijdrechtse eengezinswoning uit de jaren tachtig. “Na een jaar kregen we een fijn geldbedrag terug van de energieleverancier. Dat is leuk, dacht ik. Dus ging ik verder kijken: dubbel glas hebben we al, maar wat kan ik doen om nog meer te besparen op de energierekening?” Robin plaatste aluminiumfolie achter de radiatoren en plakte tochtstrips onder de deuren. Ook kocht hij een waterbesparende douchekop en zette hij een deurdranger op de deur tussen de woonkamer en de gang, zodat hier geen onnodige warmte verloren gaat.

Nooit koude voeten

Robin kreeg de smaak steeds meer te pakken. Het werd een sport voor hem om zijn huis tot in de kleinste hoekjes te verduurzamen. “Zo plaatste ik ledverlichting in alle lampen in huis, van de afzuigkap tot sfeerlampen. Dat scheelt enorm in de energiekosten. Via GroenWest kregen we zonnepanelen op het dak. Dat kost € 16,- servicekosten per maand extra, maar dat halen we er makkelijk uit.” Toen er een nieuwe vloer moest komen, legde Robin de groene onderplaten voor het laminaat tussen twee lagen isolerend aluminium folie. “Nu hebben we nooit meer koude voeten.”

Vakantie-geldpotje

“Het hele gezin doet mee”, vertelt Robin. “We vinden het een sport om energie te besparen én iets bij te dragen aan het milieu. Onze drie kinderen zetten hun computer uit als ze hun kamer verlaten. Verder douchen we niet lang en staat de hoofdkraan maar voor iets meer dan de helft open. Er hoeft dus veel minder water verwarmd te worden.” Ooit moest het gezin een tijdje leven van de Voedselbank. “Dan ga je heel anders kijken naar je uitgaven”, zegt Robin. “Nu redden we ons financieel weer prima, maar geld besparen is altijd leuk. Vorig jaar kregen we bijna € 900,- terug aan energiekosten! Het uitgespaarde geld gaat in ons vakantiepotje, daar willen we in de zomer iets leuks van doen.”

“Het uitgespaarde geld gaat in ons vakantiepotje”

Robin Muntenaar (45) met zijn vrouw Diana (40), dochters Michelle (16) en Liselotte (6) en zoon Dynand (13).

Was dit interessant? Deel het!