Meneer Janssen uit De Meern ruimde zijn huis op

“Ik ben trots dat mijn

woonplek weer leefbaar is”

Zijn huis stond vol spullen, maar iets wegdoen vond meneer Janssen (72) uit de Meern moeilijk. Met een beetje hulp van GroenWest lukte het hem toch.

“Boeken, dvd’s, tijdschriften en heel veel lp’s: in de ruim dertig jaar dat ik in mijn huis woon, verzamelde ik een enorme lading spullen. Iets weggooien kon ik niet. Aan alles zat een warme herinnering”, vertelt meneer Janssen. “Toen ik met pensioen ging, wist ik wel dat het zo niet langer kon. Mijn huis stond zo vol dat ik er niet meer kon rondlopen. Er was nauwe lijks plek om te zitten. Terwijl ik juist een rustige omgeving wilde om gedichten te kunnen schrijven. Alleen, waar moest ik beginnen met opruimen? Vrijgezel zijn bevalt mij prima, maar nu was dat wel een nadeel. Niemand die mij kon helpen. Ik begon vol goede moed, maar het schoot niet op. Daarbij vond ik het moeilijk om dingen weg te doen door de emotionele band die ik ermee had.”

“Wat ik nu nog bewaar, past echt bij mij”

Veel spullen naar de kringloopwinkel

Gelukkig wilde sociaal beheerder Maddy van GroenWest meneer Janssen helpen. Hij vertelt: “Ze stelde voor dat ik in tijdsblokken ging opruimen. Zo kon ik het in kleine stapjes doen en had ik de tijd om een nieuwe bestemming te vinden voor mijn spullen. Dat werkte! Steeds vaker bracht ik tassen vol naar de kringloopwinkel of naar Emmaus. Het voelde goed om anderen nog blij te kunnen maken met mijn boeken en dvd’s. Dat hielp bij het afscheid ervan nemen. Af en toe kwam Maddy bij mij langs om te kijken hoe het ging. Ook wijkbeheerder Relius van GroenWest stond altijd voor mij klaar: “Hij dacht bijvoorbeeld mee over hoe ik spullen bij de stort kreeg.”

Trots op het resultaat

“Wat was het fijn om steeds meer leefruimte te krijgen. Ik zette nieuwe meubels neer, want daar had ik nu ruimte voor. Bovendien kon ik weer eens bezoek ontvangen”, blikt meneer Janssen terug op het opruimen. “Ik ben heel trots dat het mij lukte om mijn huis opgeruimd en leefbaar te krijgen. Wat hielp is dat Maddy mij niet te veel druk oplegde. Ze gaf mij genoeg tijd, maar was wel duidelijk in haar afspraken. En het klinkt gek, maar ik heb mijzelf er beter door leren kennen. Wat ik nu nog bewaar, past echt bij mij.”

Was dit interessant? Deel het!